Uloga vode u odrastanju

Život je nastao u vodi i voda je životno važna. Bez hrane čovjek može živjeti tjednima, a bez vode ne više od tri dana. Voda je temelj života i ništa je ne može zamijeniti.

bIako se volumen tjelesnih tekućina mijenja u tijeku odrastanja, njihov kemijski sastav, međutim, gotovo se ne razlikuje između novorođenčeta i odrasle osobe.

U dječijem organizmu u odnosu na površinu tijela promet vode je veći nego kod odrasle osobe. Dječja koža je tanja pa lakše gube vodu. Djeca se mnogo kreću, igraju se, aktivni su, trče, pa se tijelo zagrijava, pojačano se znoje i potrebna je veća količina vode za termoregulaciju. Također treba misliti na to da razigrano dijete često potiskuje osjećaj žeđi i nije raspoloženo da napušta igru da bi se napilo. Nikada ne treba zaboraviti činjenicu da i mala beba može biti žedna, čak i ona koju majka doji, naročito ako su dani vrući - inače dojenčetu na prsima nije potrebno davati vodu, jer mu prirodna prehrana sve osigurava. Ne postoji određena količina vode koju dijete treba popiti svaki dan. No ako je dijete aktivno, potrebno mu je više vode, pa mu treba to i osigurati.

Nedostatak vode u organizmu se označava kao dehidracija, koja narušava tjelesne funkcije i opasna je po zdravlje, s obzirom da u dječijem organizmu može izazvati akutna, ali i trajna oštećenja.

Djeca, kao i odrasli uostalom, često piju premalo tekućine. Gubitkom 10% tjelesne tekućine smanjuje se učinkovitost organizma za 50%. Budući da Prirodna izvorska voda Nevra, svojim kemijskim sastavom spada u „Meke vode“ pozitivno utječe na nježni organizam vašeg djeteta.

Share |
 footer  boca footer2016  designer17